Zwemmen in de regen?! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Rian Mark - WaarBenJij.nu Zwemmen in de regen?! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Rian Mark - WaarBenJij.nu

Zwemmen in de regen?!

Door: Rian

Blijf op de hoogte en volg Rian

21 Oktober 2007 | Suriname, Paramaribo

Hai lieve lezers en lezeressen,

Na het weekendje Danta Bai weer terug in het “gewone” leventje in Paramaribo.
Maandag t/m woensdag stage gelopen. Deze week zijn we begonnen met het opzetten van RT. We hebben materialen gemaakt, regels bedacht, gegevens van de leerlingen opgezocht en een heleboel hulpplannen geschreven.
Dinsdagochtend is Jettie bij ons op bezoek geweest. Zij is leerkracht aan de IPABO te Alkmaar. Het was fijn om met haar over onze ervaringen te praten. Ze gaf ons tips en leerde ons anders naar de dingen te kijken. We kunnen niet alles doen zoals in Nederland, we moeten ons aanpassen en met de spullen die we hebben het beste van alles maken.

Woensdagavond zijn we naar het onafhankelijkheidsplein geweest. Daar was een project tegen de armoede. Het was een hele happening want het werd live uitgezonden en de president zat een paar stoelen voor ons. Dit betekende dat ik ook af en toe op tv was! (tja, je moet klein beginnen ;)!) Ik dacht dat het vooral te maken had met basisschool kinderen maar dit was niet het geval. Er was 1 basisschool dat de (rap)liedjes verzorgde en verder waren het veelal volwassenen. Na een uur liedjes luisteren was ik er ook wel klaar mee. We belden de taxi en wilden naar huis. Na een half uur was er nog geen taxi dus Maike belde nogmaals naar het bedrijf. De chauffeur had ons niet gezien dus was weer terug gegaan vertelde de telefoniste, maar ze zou hem nogmaals sturen. Tien minuten later kwam er een taxi aangescheurd. De chauffeur deed zijn raampje open en begon te schelden:”wat zijn jullie nu voor achterlijke meiden, jullie staan op een plek waar ik niet kan stoppen balblalblllallballa…..” Ik dacht bij mezelf dit i.p.v. dat hij ons inlaat stappen? Dit laat ik niet gebeuren dus vroeg vriendelijk: “Wilt u nog dat we instappen of zullen we een andere taxi bellen? “ Ik had mijn woorden nog niet uitgesproken of weg was hij. Na nog eens 10 minuten te hebben gewacht kwam er een nieuwe taxi en hij bracht ons weer veilig thuis.

Donderdag hadden we een (lap)top dag. Dat willen zeggen dat we de godganselijke dag achter dat ding hebben gezeten. We zijn wel lekker opgeschoten en hebben veel gedaan. We moesten namelijk al die handelingsplannen uitwerken. Donderdagavond was het tijd voor wat afleiding dus besloten we om naar een salsa – avond te gaan. Van te voren dacht ik dat ik al best goed kon dansen, ik had immers AL 5 lessen bij Broki gehad. Toen ik binnen kwam liet ik die gedachten maar gauw varen. Wat waren al die mensen op de dansvloer goed! Met mijn mond open heb ik de hele avond gekeken naar die mooie danspassen. Aan het einde van de avond was er nog “los” dansen, en ja dan durfde ik wel.

Vrijdag eerst even uitgeslapen, nouja uitslapen, daar bedoel ik mee tot 9uur in bed gelegen. Vervolgens had niemand van ons ergens zin in. We waren allemaal moe. Ik had me in mijn kop gehaald dat ik naar de kapper wilde, en als ik iets in mijn kop haal dan moet dat meteen. Via via had ik tijdens de salsa – avond een nummer gekregen, om 13.00 uur kon ik daar terecht. Samen met Martine (die ging mee voor de ondersteuning) liep ik de kapsalon binnen. Ik kreeg meteen een aantal boeken in mijn handen gedrukt met daarin kapsels. Ik had er genoeg van en wilde het eraf. De kapster begon met knippen en bleef maar knippen voor mijn gevoel. Het resultaat is best leuk geworden (en dat voor ong. 10 euro) het is lekker kort en zit eens een keer anders dan in Nederland. Tevreden ging ik weer terug naar huis om vervolgens me klaar te maken voor salsa les.
Na de salsa les zijn we uit eten geweest, samen met de meiden die we tijdens het weekendje Danta Bai hadden ontmoet. Het was erg gezellig, om de avond met een borreltje in te wijden zijn we richting ’t vat gegaan. We zaten nog een twee minuten of ik kreeg de schrik van mijn leven: IK ZAG HENNY HUISMAN!!!!! Alle stagiaires zaten omgedraaid op hun stoel terwijl de Surinamers niets in de gaten hadden.
Rond een uur of 11 zijn we weer terug gegaan naar Broki want daar was het karaoke avond. De sfeer zat er goed in en het was erg gezellig. Moe en voldaan haalde de taxi ons rond half 2 op.

Zaterdag moesten we op tijd opstaan omdat Mariska ons had uitgenodigd in een soort vakantiehuisje. Het vakantiehuisje staat in De Republiek, dit is een soort vakantieoord voor de Surinaamse bevolking. De planning was om met de bus te gaan. Toen we 15 minuten van tevoren aankwamen was de bus al 15 minuten weg. Aangezien hij vol zat is de chauffeur maar vertrokken. De volgende bus zou pas 2 uur later komen dus hebben we maar een taxi gebelt. Eenmaal in het vakantiehuisje hebben we onze hangmat opgehangen, gezwommen, gegeten en gevaren. Het varen was mega mooi, de natuur is heel bijzonder (helaas was ik mijn fototoestel vergeten mee te nemen:S). Het lijkt net alsof je door een sprookje vaart. Toen we bijna terug waren begon het te regenen. Sunny vertelde dat het dan heerlijk is om te zwemmen dus Martine en ik zijn het water in gedoken. Dit voelt echt heel apart: warm water rondom je lijf en koud water vanuit de lucht op je hoofd.
Terug gingen we wel met de bus, die nu een half uur te laat was (tja, het moet elkaar toch compenseren).

Aankomende week gaan we echt beginnen met RT. Ook hebben we donderdag een uitstapje naar de plantages van Commenwijne. Hier gaat het leven gewoon door, ik ben er ondertussen al een maand. Als ik hierop terug kijk gaat het best snel. Dit komt mede door al jullie steun d.m.v. brieven, mails, smsjes, telefoontjes en reacties op de site. Het is een grote steun voor me, vooral als ik even niet lekker in mijn vel zit.….

Liefs vanuit de Tourtonnelaan,

Rian

• 21 Oktober 2007 - 17:55

Mirjam:

Waar is nou die foto van je nieuwe coupe????? Ben benieuwd!!!
    Kan me voorstellen dat je schrikt van Henny Huisman, haha ;)
    Lekker zo'n dagje even relaxen! Probeer dat aan te houden naast de drukte van stage en je eigen schoolwerk.

Dikke knuf van ons drieën!! xxx

• 21 Oktober 2007 - 17:57

Mirjam:

Uuhhm, sorry. Ik was een beetje voorbarig :$. Eerst roepen en dan pas de foto's bekijken...sorry maar je haar is leuk hoor!! xxx

• 21 Oktober 2007 - 18:28

Hilke:

Ja ja... t was me het weekje wel weer zeg...

Maar we schieten op, het gaat zeker goed komen met ons! Het is een soms moeilijke maar vooral leerzame tijd en dat houden we natuurlijk in ons achterhoofd!

Toedels groetjes je huisgenootje ;-)
    Hilke

• 22 Oktober 2007 - 06:38

Kaa:

Heee meisss, wat leuk dat lokaal die jullie zelf mogen inrichten. Jullie hebben natuurlijk geen herfstvakantie. Hier is die namelijk net begonnen!;) Maar goed ik moet nog veel doen, dus mooi de tijd om alles weer eens bij te werken. Leuk dat je zoveel bekijkt...dat is aan jou wel besteed he!;)
    wel spannend om ja haar daar te laten knippen! Maar ze hebben er iig nx geks van gemaakt haha. Leuk zit het!

hvjhv

• 22 Oktober 2007 - 09:57

Annelijn:

Ey meis,

Het is echt super leuk om je verhalen steeds te lezen op de site;).. T lijkt alsof je het er erg naar je zin hebt en dat is maar goed ook toch?!..
    Succes nog met alles!!

Dikke kus

• 22 Oktober 2007 - 21:06

Tiny:

Hoi Rian,
    Leuk om je verhaal te lezen, weer als eerste van de vier een leuk verslag. Geniet er erg van en kijk regelmatig even of er iets op staat. Begint voor ons nu ook spannend te worden, nog een weekje.....
    Groetjes (moeder van Martine)

• 23 Oktober 2007 - 08:20

Marjon:

Weer veel meegemaakt deze week,je bent er nu al weer 1 maand waar blijft de tijd,je hebt het er goed naar de zin dus dat is een goed teken.Als je thuis bent kun je ons ook wel salsa leren.

Gr,Marjon

• 23 Oktober 2007 - 08:23

Kempjes:

lief buurmeisje.,
    wat genieten we elke weer van je veslagen en foto's (korte coupe staat je heel goed!!) als ik je verslagen lees, vind ik (lees wij) het ontzettend knap, hoe je het daar allemaal "hendelt"en "runt"
    Pien kon niet geloven dat je""alweer"een maand weg bent, het vliegt gewoon om,over een paar weekjes komen je ouders al die kant op. wat heerlijk voor je dat het echte"werk is begonnen,
    heel veel sucses, en hele hartelijke groeten vanaf de wezelhof !!

• 24 Oktober 2007 - 22:25

Jess:

Hallo meisje van me,

Een maand geleden zaten we vol spanning... wat staat ons te wachten de komende tijd? Nu zijn we alweer 1 maand verder... 1 maand waarin we allebei veel beleefd hebben. Leuke en minder leuke dingen. Het is niet altijd makkelijk he, zo ver weg van je dierbare! Toch is dit een ervaring waar we samen in Januari met grote trots op terug kunnen kijken! En als je het even moeilijk hebt, denk dan aan de leuke dingen die je gedaan hebt, die je nooit had willen missen en die je in Nederland nooit had kunnen doen! Het is een ervaring voor het leven! Moet mezelf soms ook even opbeuren, maar samen komen we er wel.. zo ver zitten we namelijk niet uit elkaar (op de kaart dan haha) Meid, geniet ervan! Ik blijf je berichten volgen hoor vanuit Curaçao!

Liefs xxx Jess

• 25 Oktober 2007 - 10:13

Willy:

Ook nu heb je weer veel meegemaakt,en ook nu zijn de foto's weer prachtig.
    En je bent inderdaad al een maand weg, voor je het weet ben je weer thuis.
    Geniet nog maar volop,veel liefs van Gerard,Willy en een dikke knuffel en kus van Lisa

• 27 Oktober 2007 - 16:49

Ria W.:

Hoi Rian, 1 maand alweer, we hopen dat je nog veel meer leuke dingen meemaakt in de komende tijd.
    We willen je nog bedanken voor je kaart, je was bijna de eerst en dat vanuit Suriname!!
    Groetjes en liefs van ons allemaal, Ria

• 27 Oktober 2007 - 18:38

Corinee:

heej zussie!

Jeah nog twee maandjes en je komt weer thuis.., kan ik nu wel met aftellen beginnen:$ hihi fijn weekend en bellen en msnen gauw weer! liefs zusje uit leeuwarden